2021

Under corona pandemin har Bokhjälpen valt att betala ut extra coronastöd till organisationer och skolor som blivit extra påverkade av nedstängningarna och den ekonomiska misären som pandemin orsakat. En del av stödet gick till lärare som förlorade sina inkomster när skolor stängdes, annat till inköp av mat i länder där matpriser sköt upp i höjden under pandemin. Coronastöd betalas ut utan krav på redovisning.  

Mars 2021

Library on Boat (eller Båtbiblioteket) besöker en by vid Mekong i norra Laos.
Varje barn får ett skrivhäfte, pennor och en tandborste. På båten brukar barnen sitta och läsa Båtbibliotekets böcker, lyssna när någon läser högt och sjunga tillsammans.

Februari 2021

Åtta personer samtalar, sitter på stolar i en ring (utan bord) vid stora fönster i ett ljust rum.
Silence Heard Loud – film in progress. Copyright by Anna Konik. 2021


Compass Project i London går ut på att ge unga asylsökande från 15 olika länder möjlighet till ett års gratis studier vid Birkbeck College, University of London. Många av studenterna fick avbryta sina studier då de flydde från hemländerna.
Bokhjälpens första bidrag i år går till att stötta arbetet med film om projektet som tar upp om vad som händer när man öppnar universitetsdörrar för människor från hela världen som törstar efter utbildning men som har blockerats från att få tillgång till den. 
Filmen kommer heta  ‘Eight Days a Week’ och görs av den polska videokonstnären Anna Konik som samarbetar med sju studenter från Compass Project .