2023

December

God Jul och ett Gott slut önskar Bokhjälpen!
Tack alla som bidragit!

Totalt 185 000 SEK till 10 projekt i lika många länder har Bokhjälpen, främst genom Bokbörsen och dess säljare, i år delat ut. Pengar som på olika sätt gett barn och unga möjlighet att lära sig läsa och att uppskatta böcker.

Läs om våra projekt och swisha en julgåva till ditt favoritprojekt! Swish: 1235776703

Bokhjälpens julgåva på 10 000 SEK ges till organisationen CLI (Community Learning International) och biblioteksbåtarna som trafikera otillgängliga områden utmed Mekongfloden i Laos.

I årets sista månad bjuder vi in er att stödja ett nytt spännande projekt i Gambia.
Mbife Childrens’ Community Library drivs av Emily Joofs som under organisationen Mbife även driver ett förlag som ger ut barnböcker på flera språk med målgrupper i den afrikanska diasporan.


November

Känner du till ALEF? Bokhjälpen har i flera år stöttat denna organisation med sin unika inlärningsmetod där deltagarnas livssituation och modersmål är i fokus.
För att klara budget och få en bra start på 2024 behövs just nu extra support.
Vill du ge en extra julgåva till ALEF? Skriv ”julgåva” i meddelandet.
Swish 123 9002 171, Bg 900-2171, PG 900217-1
 

Det mobila åsnebiblioteket
I Colombia kan vägarna vara svåra att ta sig fram på. Lägg därtill år av väpnade konflikter så förstår man att barns möjligheter till skolgång och att lära sig läsa och skriva är en kamp. Det mobila åsnebiblioteket – Biblioburro – är viktigt för så många. Läraren och bibliotekarien Luis Soriano Bohorquez, som är grundaren av detta unika vandrande åsnebibliotek, har dedikerat sitt liv till att förmedla skönlitteratur, skolböcker och annan litteratur på spanska. Böcker som han menar öppnar möjligheter och skapar drömmar.
Bokhjälpen som är en del av Biblioburros finansiering gör detta möjligt.
Läs mer om Luis, vad han åstadkommit och hans drömmar.
Vill du stödja Biblioburro via Bokhjälpen? Swish: 1235776703

Oktober

Älskar du att läsa? Många vill men kan inte.
Bokhjälpen – tillsammans med Bokbörsen och dess säljare – stödjer oavkortat små projekt som verkar för läskunnighet.
Byskolor på indiska landsorten, fler böcker på romani i rumänska bibliotek och båtbibliotek i Laos är några av Bokhjälpens projekt.
Välkommen att bidra du också! Swish 1235776703

Augusti

Här håller nu vårt långa sommarlov på att gå mot sitt slut men i resten av världen är det vanligt med tre-terminers system i skolan. Ett glädjande mejl kom från Malawi och Happy Day School som just startat termin tre, de berättade att alla som gjort examensprov, utom en som får en ny chans längre fram, klarade sina uppflyttningsprov upp till motsvarande gymnasienivå. I förberedelsen för det här viktiga steget har Bokhjälpen bidragit med pengar till studiematerial som böcker och anteckningshäften.

Personalen på skolan stöttar även unga interner på ett fängelse i närheten och där är det nu flera som anmält att de vill försöka göra examensprov!

Juni
Bokhjälpen tar semester och passar på att tacka för alla bidrag!Maj
Att få ha en av byns Maktaba Ndogo, dvs boklåda, på sin skola är något att vara stolt över. Det hälsar Mr Walter på Onjgujo Primary School i byn Kabondo i västra Kenya. Till glädje för både stora och små ser Philgona från Friends of Kabondo till att boklådorna cirkulerar runt på skolorna i byn. Med stöd från bland andra Bokhjälpen köps det regelbundet in nya böcker.

April

Vill du delta på Bokhjälpens årsmöte så är du som medlem välkommen!
Söndag 23 april kl 15.
Anmälan genom formuläret.

Hur blir man medlem?
Sätt in 250 eller 500 Kr på bg 5176-6582 eller pg 825372-6
Du kan också använda Swish: 1235776703

Sedan förra året stöttar vi indiska Rahnuma Welfare Foundation. En ideell stiftelse som bygger bibliotek på landsbygden för att ge stöd åt barnen för att lyckas i skolan

Mars

NU kan du läsa Bokhjälpens verksamhetsberättelse 2022.

Februari

Bokhjälpens styrelseledamot Magda Korotynska på besök i byn Den Savang i Laos.

Som på så många skolor är det en enorm brist på allt material. Pennor, sudd, skrivhäften och kritor är mycket efterfrågat.


Januari
Högläsning

Ett nytt år och nya förhoppningar. På Bokhjälpen hoppas vi att skolor och projekt i världens mest utsatta områden äntligen ska komma igång igen efter Corona epidemin!

Project Nima i Ghana byggde sig en läscontainer! Den har blivit väldigt populär hos lässugna i alla åldrar. De äldre läser för de yngre, som lyssnar och lär. Sagor diskuteras och flätas in egna vardagssituationer och fantasin flödar! Barnen älskar sitt nya bibliotek där även läromedel finns. Nu utvecklas projektet med att köpa fler sagoböcker och att besöka landsbyggden för att samla barnen där för att stimulera till läsning.