2022

November/december

♥ Bokhjälpen önskar alla sköna och vilsamma helger! ♥
Vill du också bidra till att fler får möjlighet till att lära sig läsa? Ge ett valfritt bidrag eller bli en av Bokhjälpens stödmedlemmar för 250kr!
Swischa till 1235776703

◊ Årets ena juldonation går till Happy Day School Malawi som kämpar för att flickor ska ha möjlighet att gå i skola. Efter pandemin har flickor som vill återuppta sina studier i flera fall blivit utkastade från sina hem . De bereds möjlighet så gott det går att få bo på skolan. I och med Bokhjälpens bidrag finns det en slant över för att fira helg även där.

◊ Biblioteket i YalambojTre glada flickor med var sin läsebok dśitter vid ett bord i ett rum med fönster och bokhylla med böckeroch, Guatemala får även de ett extra tillskott i jul. Deras populära bibliotek är under uppfräschning och har utvecklats till ett center för de närliggande byarna. De populära läsecirklarna är i full gång vilket känns än viktigare efter skolstoppet under pandemin. Det är många barn som därför ligger efter i sin läsning.

Oktober

Böcker från Barnens romska bibliotek i Bukarest. Foto: Arina Stoenescu

♣ Glädjande nyheter! I oktober återupprättades Barnens Romska Bibliotek och nu är böckerna placerade i Bukarest på Rumäniens Nationalbibliotek [Biblioteca Naţională a României] i barn- och ungdomsrummet.
Initiativtagarna till barnbiblioteket som grundades 2016 är författaren Gunilla Lundgren i samarbete med förläggaren Arina
Stoenescu och den romska aktivisten och författaren Fred Taikon.

September

Bokhjälpen är glada över att ha fått kontakt med, och beslutat att stödja, Sadiya Shaikh och Rahnuma Welfare Foundation. Läs mer i DN
Sadiya Shaikh är en ung aktivist som kämpar för flickors utbildning. Hon kallas bland många för Indiens Malala. Sadiya har fått en rad utmärkelser och blivit en förebild för unga muslimer. Hennes organisation Rahnuma Welfare Foundation satsar på att starta samhällsbibliotek och skolor på Indiska landsbygden och särskilt muslimska flickor välkomnas.
Den statliga undervisningens kvalitet varierar, brist på material och lärare gör att det finns ett stort behov av nytänkande kring barn och utbildning. 

Biblioteken arrangerar även olika kurser för att locka till sig unga och uppmuntrar dem att inte sluta skolan i förtid. Förhoppningsvis kan det i förlängningen minska barnarbete och till och med ge färre barnäktenskap. 

Augusti

Vilken folkfest! En heldag i böckernas och läsningens tecken!
Människor kom i en strid ström och många stannade upp vid vårt bokbord och ville veta mer om oss och våra projekt. Informationsblad och bokmärke delades ut, folk swishade in bidrag.
Söndagen 21/8 deltog Bokhjälpen i Stockholms bokbord .
Vid vårt bord fick vi hjälp av Friends of Kabondo och vid bordet bredvid syns en av våra projektägare Arina  Stoenescu, vars bokförlag Pionier ger ut och stöder tvåspråkig barnlitteratur.
Mitt i bild syns Bokhjälpens ordförande Lotta Damstedt i samspråk med intresserade.

 

En fin SOMMAR önskar Bokhjälpen alla sina donatorer!
Glada skolflickor från Malawi.

Maj

En bokbåt på Mekongfloden kommer lastad…
Ivriga och lässugna skolbarn i en av Laos mest avlägsna byar, väntar på nya böcker.
Vill du också bidra till att fler får möjlighet till att lära sig läsa? Ge ett valfritt bidrag eller bli en av Bokhjälpens stödmedlemmar för 250kr!
Swischa till 1235776703

April

kckftx-minstoradag-sign-1436xauto.jpg (1436×1051)
Blivande ambassadörer i  Nima.
Foto: Kwabla Afeavor

Project Nima har utvecklat ett koncept av ömsesidig hjälpverksamhet mellan Sverige och Ghana. Projektet arbetar med unga och utbildning på ett annorlunda sätt. Inom kategorin utbildning ryms ämnen som barn och ungdomar önskar sig lära mer om, både i Sverige och Ghana.
Project Nima arbetar bland annat med att motarbeta människohandel och korruption genom att bygga självkänsla, egenvärde, glädje och 
livskvalité. Stort fokus ligger på vikten av en trygg och säker grundutbildning samt vad det innebär både för individen och samhället i stort. Genom bistånd från Bokhjälpen har barn och unga nu en fristad där läxhjälp och sagosunder för de yngre bidrar till en trygg miljö.

Mars

Scackspelande pojkar i en by i Guatemala

Under pandemin har biblioteken fått ännu större betydelse för att mötas, låna böcker, få en plats att läsa på eller hjälp med skolarbetet. Att spela schack som de här pojkarna i byn Yalambojoch i Guatemala är ett fint sätt att mötas i bybiblioteket.

I en rapport från just denna by får vi veta att den politiska situationen även i Guatemala är skakig. Regeringen har inlett en klappjakt på oberoende domare och åklagare. Några har arresterats, andra har lyckats fly till USA. Bakgrunden är nya korruptionsskandaler som direkt involverar presidenten Alejandro Giammattei. Domare och åklagare som undersökt presidentens korruption fruktar nu för sina liv.

Februari

I Bokhjälpen har vi börjat det nya året med att ge fortsatt stöd till Project Nima. Projectet startade i Ghanas huvudstad Accra där de just nu bygger ett bibliotek. Vi har också gett stöd till Happy Day School i Malawi och deras fortsatta satsning på att ge tjejer självförtroende och ett extra stöd. På bilden syns bland annat rektor Rachel från skolavlutningen i julas.

December – januari 2021 

 Nyårshälsning från Bokhjälpen

Föreningen Bokhjälpen ser tillbaka på året som gått och tackar för bidragen, stora som små!
2021 blev ännu ett år präglat av Corona och stängda skolor. Trots detta har vi, med stöd från Bokbörsen, säljare på Bokbörsen och enskilda givare, kunnat fortsätta hjälpa.

Under 2021 har stödet ofta gått till bibliotek i olika former. Det har varit mobila bibliotek på båtar och åsneryggar, eller stationära, några inrymda i containers.

Med er hjälp har vi kunnat göra skillnad i några av världens fattigaste länder. Där internet inte fungerar har möjligheten att låna böcker, eller få en plats att läsa på, stor betydelse.
Läs mer om vad projekten har använt bidragen till: